Какво е СМУТИ ?

Какво е СМУТИ ?
30 април 2022

Какво е смути?

В днешно време едва ли има някой, който не знае какво представлява т.нар. „смути“, но ако случайно си живял в пещера през последните години, ето определението:

Смути е гъста напитка, най-често от плодове или зеленчуци, в комбинацията с други съставки, като ядки, семена, мляко и т.н. Приготвя се с помощта на блендер, подобно на шейк. Няма правило или универсална рецепта за приготвянето на смути и възможностите за комбиниране и импровизации са много.

Точно поради тази причина (свободата при приготвяне и разнообразието от съставки), смутито може да бъде както полезно допълнение към твоята диета, така и рискова храна, която да попречи на напредъка ти. Зависи какво съдържа. Но за това, след малко…

Каква е разликата между смути и фреш?

Накратко – смутито се прави чрез пасирането на целия плод/зеленчук, а освен тях, в него, както вече разбра, може да има и други съставки.

Фрешът, от своя страна, представлява изцеденият сок от плод/зеленчук или комбинация от соковете на различни плодове/зеленчуци. Без допълнителни съставки.

Ако трябва да избираш между двете – насочи се към смутито.Удобствата и ползите на смути напитките

Смути рецептите са толкова популярни във фитнес и уелнес средите, защото представляват бърз, вкусен, лесен за приготвяне и достъпен вариант да си набавим редица хранителни вещества, като полезни въглехидрати и , витамини, минерали и др.

Често смути се използва като вариант за по-бърза закуска или междинно хранене.

В днешното забързано ежедневие ни остава все по-малко време да се храним здравословно и с надеждата да избегнат вредните преработени храни, много хора се насочват именно към смутитата, защото вярват, че това е правилният, здравословен избор.

За съжаление, както ще разбереш след малко, не винаги е така…

Избягвай смути напитки от магазинната мрежа!

Разбира се, търговците бързо са научили за нарастващия интерес към този вид напитки и в магазинната мрежа може да намериш всевъзможни марки смутита и комбинации от вкусове, които предлагат.

Но конкуренцията е жестока и за да направят продукта си по-примамлив от този на конкуренцията, много производители добавят към него допълнителни подсладители и оцветители, за да изглежда по-добре и да бъде по-вкусен. За да бъдат по-трайни пък, магазинните смутита обикновено се зареждат и с консерванти и стабилизатори. А в допълнение, за да бъде цената им също толкова примамлива, често се жертва част от качеството. Съставките на много смути напитки в магазини с ниско качество, а изкуствените вещества в тях са или колкото, или дори повече от натуралните…

Освен това, смутитата по магазините и заведенията, често се правят с допълнителни, висококалорични съставки като фъстъчено масло, захар, плодови сокове, гренадин, сладолед и други подобни. Това прави смутито не просто прекалено калорично, но и нездравословно.

Но да не слагаме всички под общ знаменател…

Действително има качествени продукти на пазара. Макар и на сравнително висока цена. За да отсееш добрите от лошите, просто обръщай много голямо внимание на състава, описан върху етикета… Това ще ти даде не само по-ясна представа за качеството на конкретния продукт, но и за хранителните вещества, които приемаш с него.

 

- fitbg -

Secreto box - Март

Ето какво имаше в кутията ни за Март :

прочети още

Secreto box -Февруари

Ето какво имаше в кутията ни за Февруари

прочети още

Secreto box - Януари

Ето какво имаше в кутията ни за Януари

прочети още

Secreto box -Декември

Ето какво имаше в кутията ни за Декември

прочети още

Secreto box - Ноември

Ето какво имаше в кутията ни за Ноември:

прочети още

Secreto box - Октомври

Ето какво имаше в кутията ни за Октомври:

прочети още

Secreto box-Септември

Ето какво имаше в кутията ни за Септември:

прочети още

Secreto box - Aвгуст

Ето какво имаше в кутията ни от Август:

прочети още

Secreto box -Юли

Ето какво имаше в кутията ни за Юли :

прочети още

Secreto box -Юни

Ето какво имаше в кутията ни за Юни :

прочети още

Колаген, глицин, пролин...

Колаген, глицин, пролин, витамин С - защо и как да си ги набавим

прочети още

Тенденции 2021

Maskne, козметика, грим, плитки и още от тенденциите за 2021 г.

прочети още