Фибрите благоприятстват развитието на полезни бактерии в червата – жизненоважни за предотвратяване на запек и намаляване на риска от рак на дебелото черво. Счита се, че балансът на микрофлората играе важна роля в поддържането на имунната система, както и в предотвратяването на автоимунни заболявания.
Също така соковете от плодове като портокали и лимони могат да раздразнят чувствителната лигавица на стомашно-чревния тракт, защото съдържат големи количества лимонена киселина. Това може да доведе до болка, гадене и разстройство.
Друг проблем, причинен от изцеждането на плодовете е, че хранителните вещества като антиоксиданти и фитонутриенти, губят качествата си в момента, в който бъдат изложени на светлина и въздух поради процеса на окисление (сетете се как ябълките потъмняват, след като ги нарежете). Наличността на хранителните вещества продължават да намаля, ако сокът се съхранява в хладилник. Според едно научно изследване до една четвърт от съдържанието на витамин С се губи в нарязани парчета киви, ананас, манго, ягода, диня и пъпеш в продължение на шест дни, през които плодовете са били съхранявани в хладилник.
Стигнахме и до най-големия недостатък на фрешовете – високото съдържание на фруктоза. В една чаша портокалов сок от 250 мл се съдържа толкова захар, колкото в 4 портокала. Това са цели 22 грама захар! Ябълковият сок съдържат дори повече захар – 26 грама на 250 мл.
Когато ядете плодовете цели, ензимът амилаза в слюнката започва да ги разгражда и те се усвояват по-бавно от организма. Ако просто „излеете“ няколко плода в стомаха си в течна форма, заобикаляте този важен и сложен процес. Вследствие на това няма да се активира усещането за ситост, което се предизвиква, докато дъвчете храната. Без проблем можете да изпиете 2-3 чаши плодов сок, но повярвайте, ще ви е доста по-трудно да изядете еквивалентното количество плодове!
Също така вие изгаряте по-малко калории, защото тялото ви не използва енергия за механичното смилане и обработване на плодовете. Това означава, че калориите приети под формата на захари в сока не се компенсират от тези, изразходвани при механичното храносмилане. Дъвченето, абсорбирането и преработката на храни изгаря около 150-300 калории на ден. Консумирайки предимно фрешове, вие губите възможността да изгорите част от тези калории.
Колаген, глицин, пролин, витамин С - защо и как да си ги набавим
прочети още