Минуси при консумирането на Фреш...

Минуси при консумирането на Фреш...
30 април 2022

Фрешовете и соковете като всяко друго нещо имат и нежелани ефекти. Един от главните минуси на прясно изцедените сокове е, че при извличане на всяка капка течност (например, от един портокал или ябълка) се отстранява голяма част от пулпата, кората и семките. А това са тези части на плода, които съдържат най-много фибри и други полезни съставки, важни за храносмилателната система.

Фибрите благоприятстват развитието на полезни бактерии в червата – жизненоважни за предотвратяване на запек и намаляване на риска от рак на дебелото черво. Счита се, че балансът на микрофлората играе важна роля в поддържането на имунната система, както и в предотвратяването на автоимунни заболявания.

Също така соковете от плодове като портокали и лимони могат да раздразнят чувствителната лигавица на стомашно-чревния тракт, защото съдържат големи количества лимонена киселина. Това може да доведе до болка, гадене и разстройство.

Друг проблем, причинен от изцеждането на плодовете е, че хранителните вещества като антиоксиданти и фитонутриенти, губят качествата си в момента, в който бъдат изложени на светлина и въздух поради процеса на окисление (сетете се как ябълките потъмняват, след като ги нарежете). Наличността на хранителните вещества продължават да намаля, ако сокът се съхранява в хладилник. Според едно научно изследване до една четвърт от съдържанието на витамин С се губи в нарязани парчета киви, ананас, манго, ягода, диня и пъпеш в продължение на шест дни, през които плодовете са били съхранявани в хладилник.

Фруктозна бомба

Стигнахме и до най-големия недостатък на фрешовете – високото съдържание на фруктоза. В една чаша портокалов сок от 250 мл се съдържа толкова захар, колкото в 4 портокала. Това са цели 22 грама захар! Ябълковият сок съдържат дори повече захар – 26 грама на 250 мл.

Когато ядете плодовете цели, ензимът амилаза в слюнката започва да ги разгражда и те се усвояват по-бавно от организма. Ако просто „излеете“ няколко плода в стомаха си в течна форма, заобикаляте този важен и сложен процес. Вследствие на това няма да се активира усещането за ситост, което се предизвиква, докато дъвчете храната. Без проблем можете да изпиете 2-3 чаши плодов сок, но повярвайте, ще ви е доста по-трудно да изядете еквивалентното количество плодове!

Също така вие изгаряте по-малко калории, защото тялото ви не използва енергия за механичното смилане и обработване на плодовете. Това означава, че калориите приети под формата на захари в сока не се компенсират от тези, изразходвани при механичното храносмилане. Дъвченето, абсорбирането и преработката на храни изгаря около 150-300 калории на ден. Консумирайки предимно фрешове, вие губите възможността да изгорите част от тези калории.

Secreto box - Март

Ето какво имаше в кутията ни за Март :

прочети още

Secreto box -Февруари

Ето какво имаше в кутията ни за Февруари

прочети още

Secreto box - Януари

Ето какво имаше в кутията ни за Януари

прочети още

Secreto box -Декември

Ето какво имаше в кутията ни за Декември

прочети още

Secreto box - Ноември

Ето какво имаше в кутията ни за Ноември:

прочети още

Secreto box - Октомври

Ето какво имаше в кутията ни за Октомври:

прочети още

Secreto box-Септември

Ето какво имаше в кутията ни за Септември:

прочети още

Secreto box - Aвгуст

Ето какво имаше в кутията ни от Август:

прочети още

Secreto box -Юли

Ето какво имаше в кутията ни за Юли :

прочети още

Secreto box -Юни

Ето какво имаше в кутията ни за Юни :

прочети още

Колаген, глицин, пролин...

Колаген, глицин, пролин, витамин С - защо и как да си ги набавим

прочети още

Тенденции 2021

Maskne, козметика, грим, плитки и още от тенденциите за 2021 г.

прочети още