Най-важното, което трябва да знаем за кожата на лицето през лятото

Най-важното, което трябва да знаем за кожата на лицето през лятото
19 май 2021

Когато слънцето гали кожата, това действа положително на настроението и цялостното състояние на здравия човек, но макар лицето и тялото да обичат лятото, щетите от ненавременната слънцезащита в най-топлия сезон често водят до трайни видими изменения. За да сме абсолютно сигурни в това какво правим и дали го правим по-най-добрия начин, за да предпазим кожата на лицето в градска среда, от viewsofia потърсиха мнението на специалист дерматолог, който да ни разясни най-важните аспекти при избора на правилния продукт и козметичната грижата през лятото.

С любезното съдействие на френската дерматологична компания BIODERMA се срещнахме с Доц. Мери Ганчева, Завеждащ сектор Дерматология и венерология в City Clinic, град София, за отговори на всичките ни въпроси свързани със слънцезащитата и сияйната кожа през лятото.

Да започнем отзад напред, Доц. Ганчева, ако кожата вече е фотопигментирана, какво да направим в топлото време, за да я защитим, като едновременно с това коригираме петната, така че хем да не са прекалено видими, хем да започне премахването им? Някаква комбинирана панацея?

Да, има такава комбинация във фотопротекторен крем, чиито съставки осигуряват двойно действие на оптимална защита от слънцето и лечение на тъмните петна. Това са специфични продукти, разработени със специфична цел за едновременно лечение и предпазване, съобразени с индивидуалните потребности на кожата. За хората с акне също има подобна медицинска козметика, която лекува и прави макияж. Както има и кремове и емулсии за фотозащита и намаляване на мастната секреция или фотозащита с оптимална хидратация.

Ние сме градски хора, за плажа знаем - защитният крем се нанася по много и на често, но в града... Тук обикновено сме нанесли продукт сутринта, после сме се гримирали, облекли и излезли, как да поддържаме нивото на защита в градски условия?

Различните типове кожи, а и различните хора изискват различен подход. За летния сезон ако човек прекарва повече от времето си през деня на закрито, е подходящо ползването на хидратиращ продукт с фактор на защита 15-20. Гримовете трябва да не са прекалено мазни и тежки и също да имат ниво на защита. Мъжете, които нямат коса, задължително трябва да нанасят фотопротекция на главите си и в града и на плажа.

Когато избираме продукт, кои са трите най-важни условия, на които следва той да отговаря, за да сме доволни?

1. Да има двата знака за защита: SPF и UVA.

2. Да е съобразен с нашия тип кожа, както и с мястото на употреба – лице или тяло.

3. Да е купен от аптека по препоръка на кожен лекар.

Как стават грешките - обръщаш внимание, ползваш съответен защитен продукт и на първия месец, откакто има пролетно слънце, вече си с петна? Къде обичайно бърка всеки непрофесионалист?

Затова трябва да се прави консултация с дерматолог, който ще огледа и прецени какъв продукт е най-подходящ.

Достатъчен ли е за добрия вид на кожата нанесен само слънцезащитен продукт през деня? Или е добре да следваме обичайната практика - серум, дневен крем, защита, фон дьо тен? Наблюденията ни показват, че така се натрупват прекалено много пластове, вашата препоръка?

Отново зависи от индивидуалната характеристика на кожата и условията, при които се намира човек. На море или планина е напълно достатъчно ползването само на фотопротектор. В градски условия може да се ползва само хидратиращ продукт с включена защита, но не много висока 15-30. Когато жената е свикнала с фон дьо тен, препоръчвам такива със SPF минимум 15, а има и т.нар. тенирани фотопротектори, които са с по-висок фактор. Ако има хиперпиментации, е достатъчен крем, който комбинира лечение, хидратация и висока степен на фотопротеция. Натрупването на много продукти не е хубаво за кожата, а и това може да доведе до алергии и до по-тежки дерматози, т.к отделните съставки на различните кремове могат да си взаимодействат особено при наличие на топлина и светлина.

Доколко удачно е през деня да слагаме слънцезащита на кожата, а вечер, като говорим за един и същи период, т.е. едновременно, да ползваме избелващ продукт?

По-добре е през лятото да се внимава с избелващите кремове. Някои от тях дори са забранени в този сезон.

Вече знаем, че понятия като 80-ти, 90-ти и пр. фактори няма, но все пак все още има и такива под 50-ти, като 15, 20, 30 и т.н. Как да преценим кой от всичките и защо?

Зависи къде, кога, в каква комбинация и за каква кожа ви трябва – бебешка, детска, алергична, със или без някакво заболяване.

Вие лично продукт с какви характеристики използвате?

В София фон дьо тен с включени хидратация и средно висока фотозащита 20-35. При излагане на слънце за тяло предпочитам SPF30 Спрей или емулсия, за лице - 50.

Най-често срещаните грешки при употребата на слънцезащита?

Недостатъчно количество, неподходящи продукти, ползването на детски фотопротектори от възрастни и обратно.

Tийнейджърките трябва ли да използват също тези продукти и има ли въобще възрастова граница, преди която не е належащо?

Разбира се! За тях, както вече казах, ако имат младежки пъпки - акне, има специфични продукти на фотозащита, при които са включени активни съставки повлияващи ключови механизми от патогенезата на заболяването.

Освен петната, които забелязваме чисто естетически, кои други, по-невидими проблеми причиняват слънчевите лъчи и от които е задължително да опитаме да се предпазим?

Много са – от кожна фоточувствителност и алергия, изтънена и състарена кожа до слънчево изгаряне и дори до появата и развитието на карциноми, между които е един от най-злокачествените, а именно малигнения меланом.

Мъжете до каква степен имат нужда от слънчева защита, доколкото възникващите вследствие неупотребата й проблеми всъщност са хормонално обусловени?

За кожата на мъжете са в сила същите неблагоприятни последици от ултравиолетовата радиация на слънцето. Напоследък се забелязва нарастване на случаите на злокачествени заболявания на кожата свързани с прекомерно излагане на слънце при мъже.

Само на лицето ли препоръчвате нанасянето на фотозащита или и на други участъци от кожата?

На всички фотоекспонирани участъци.

Мнението ви за солариумите?

За съжаление са вредни!

И накрая - изгответе, моля, едно примерно меню за щастлива кожа - първо, второ и трето, при необходимост и четвърто, пето ... Интересуват ни най-важните медицински продукти и техните бабини прийоми. Благодарим!

Нали знаете, че всеки е щастлив по своему и не може да има еднакво меню, което всички да харесат. Едни и същи продукти за една кожа може да са прекрасни, а за друга – крайно неподходящи и дори водещи до кожно заболяване.Така че кожата е най-големият орган в човешкото тяло, за който трябва да се грижим отговорно и под лекарски контрол. Тя е строго специфична, много често проблемна и изисква индивидуален подход. Дори минимални промени по нея може да се окажат фатални или да бъдат първа проява на вътрешно заболяване.

Интервюто с доц. Мери Ганчева се случи, благодарение на BIODERMA и тяхната бюти кауза „Поздрав към Слънцето”.

Secreto box - Март

Ето какво имаше в кутията ни за Март :

прочети още

Secreto box -Февруари

Ето какво имаше в кутията ни за Февруари

прочети още

Secreto box - Януари

Ето какво имаше в кутията ни за Януари

прочети още

Secreto box -Декември

Ето какво имаше в кутията ни за Декември

прочети още

Secreto box - Ноември

Ето какво имаше в кутията ни за Ноември:

прочети още

Secreto box - Октомври

Ето какво имаше в кутията ни за Октомври:

прочети още

Secreto box-Септември

Ето какво имаше в кутията ни за Септември:

прочети още

Secreto box - Aвгуст

Ето какво имаше в кутията ни от Август:

прочети още

Secreto box -Юли

Ето какво имаше в кутията ни за Юли :

прочети още

Secreto box -Юни

Ето какво имаше в кутията ни за Юни :

прочети още

Колаген, глицин, пролин...

Колаген, глицин, пролин, витамин С - защо и как да си ги набавим

прочети още

Тенденции 2021

Maskne, козметика, грим, плитки и още от тенденциите за 2021 г.

прочети още